Context històric

A l’equador del segle VI l’emperador Justinià viu moments difícils a Constantinoble. Les heretgies del cristianisme compliquen el govern de l’església i a la inseguretat de les fronteres, amb els perses com a gran potència enemiga, s’afegeix la forta contestació interna. D’altra banda, el seu gran suport, l’emperadriu Teodora, qui va promoure lleis molt avançades per l’època des del punt de vista dels drets de les dones, emmalalteix greument.

La darrera voluntat de Teodora és aconseguir el secret del teixit que enlluerna Europa. La seda s’ha de portar de la llunyana Xina, un país que ha pogut mantenir el secret de la seva fabricació, i al gran cost del viatge s’afegeixen els aranzels que demanen els perses per travessar el seu territori.

Justinià decideix confiar l’empresa a dos monjos nestorians. El nestorianisme va ser una de les heretgies més perseguides de l’època, la qual cosa els va portar a estendre’s per nombrosos països, fins i tot alguns dels seu seguidors es van establir a la Xina. Els monjos, amb la companyia del teixidor i d’altres viatgers, acceptaran l’encàrrec i travessaran Àsia per aconseguir els seus propòsits.

D’altra banda, a la Xina, es viu una situació confusa. Dividida en les dinasties meridionals i septentrionals, el poder queda atomitzat. D’aquesta època es conserven les estructures polítiques, però resulta difícil estudiar la societat xinesa d’aleshores. Sovint s’ha de recórrer a figures de ceràmica, eines i petites peces artesanes per tenir-ne alguna notícia de la vida quotidiana (veure la pàgina de Curiositats d’aquesta web).

És en aquest context que els monjos nestorians aconsegueixen els seus propòsits i porten a Justinià el secret tan ben guardat pels xinesos. A partir del seu viatge, Europa començarà a produir seda pel seu compte, tot i que la Ruta a l’Orient es mantindria durant molts segles gràcies a l’alta qualitat dels teixits xinesos i, tanmateix, per la necessitat d’altres productes, com ara les espècies.

Anuncis
%d bloggers like this: